Uitwisselingsprogramma ’20-’21

Het programma streeft een dubbel doel na:

 1. Het promoveren van internationale verstandhouding en goede wil.
 2. Mogelijkheid bieden om gedurende één jaar in het buitenland te studeren en een nieuwe levenswijze en cultuur te ontdekken. (Het leren van een andere taal is hiervan een gevolg, maar het is geen doel)

Kandidatuurvoorwaarden

 1. De kandidaat moet voorgedragen worden door een Rotary Club in het district 1630, deze club moet in de buurt van de woonplaats van de kandidaat zijn.
 2. Ouderdomsgrens van de kandidaat-student (kind van Rotariër of niet ) is nog geen 18 jaar bij vertrek vanuit België en dit voor volgende landen: Zuid-Afrika en veel Aziatische landen. Afhankelijk van het district in de USA en Canada mag de student de leeftijd van 18 of 18.5 jaar nog niet bereikt hebben. In de meeste Latijns Amerikaanse landen worden studenten tot de leeftijd van 19 jaar toegelaten.
 3. De schoolresultaten van de kandidaat moeten zeer goed zijn.
 4. Het gezin van de kandidaat zal als gastgezin fungeren voor een inbound. De voorkeur gaat er naar uit dat de uitsturende familie eerste gastgezin Er dienen nog twee andere gastgezinnen gezocht te worden.

Verplichtingen van de student

 1. De studenten zijn verplicht de informatiedagen te volgen die door het district worden georganiseerd voor het vertrek. Aanwezigheid op het “aperitief van de Gouverneur “ voor zijn/ haar vertrek en deelname aan het welkomweekend als rebound is een verplichting.
 2. In het land van bestemming steeds de lessen volgen, de regels van het uitwisselingsprogramma respecteren. De plaatselijke taal leren.
 3. Overtreding van de regels kan een vroegtijdige terugkeer tot gevolg hebben.

Verplichtingen van de ouders

 1. Het betalen van de reiskosten, heen en terug (open ticket geldig voor één jaar) alsook de kosten voor visum.
 2. Betalen van € 800,- dossierkosten
 3. Afsluiten van een verzekering goedgekeurd door Rotary Internationaal
 4. Deelname aan infodagen, “aperitief van de Gouverneur” voor vertrek en deelname aan een infosessie op welkomweekend van hun inbound.
 5. Bereid zijn om de inbound een warme ontvangst en veilige thuis te geven en dit in drie gastfamilies. Er mee voor zorgen dat de student de regels van het programma respecteert. (vb reizen, verplichting tot aanwezigheid op school, verplicht aanwezigheid van de student op bepaalde Rotaryevenementen en woensdagnamiddagactiviteiten… ).
 6. Het eerste gastgezin neemt het initiatief om zijn inbound administratief in orde te stellen ( inschrijven in de gemeente, bekomen van bankkaart, lokaal GSM nummer, mutualiteit….. ) Zij laten zich hiervoor zo nodig bijstaan door de YEO en /of Counselor.

Verplichtingen voor de Rotary Club als gastheer (die de student “INBOUND“ opneemt) = Gast Club

 1. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon voor de inbound = COUNSELOR
 2. Corresponderen met de student voor zijn aankomst, zorgen voor het onthaal op de luchthaven, vervoeren, introductie bij het eerste gastgezin.
 3. De gastclub dient in samenwerking met de eerste familie te zorgen voor twee extra gastgezinnen.
 4. De nodige schikkingen treffen om de student een gratis schooljaar te bezorgen en zodoende inschrijvingen, boeken, vervoer naar school (Buzzy Pass) en (dag)uitstappen, extra Nederlandse lessen, hobbyactiviteiten … te betalen.
 5. De student zeer regelmatig uitnodigen op de clubvergadering en andere – activiteiten.
 6. De familie uitnodigen om een bankrekening te openen voor de student en hem een maandelijkse toelage (zakgeld) storten (€ 75,- tot € 100,-)
 7. Samen met de student een aparte rekening openen of op de rekening van de Rotaryclub het noodfonds – een som van € 400,- meegebracht door de student op gestort wordt. Dit bedrag blijft gans het jaar op de rekening staan en zal op het einde van de periode in cash terugbetaald worden, indien alles normaal verloopt en indien de student hier geen onbetaalde schulden achterlaat, aan de student.

Borgstelling Rotary Club (die de student “OUTBOUND“ naar het buitenland stuurt)

 1. Een zeer grondig “face to face” gesprek afzonderlijk met de student en afzonderlijk met de ouders maar ook met de student en de ouders samen met het oog op een goede en overtuigde selectie.
 2. De kandidaat moet zijn voorkeur voor bestemming meedelen op de PAF ( Preliminary Application Form) door drie landen, waarvan minstens twee met verschillende taal, van bestemming aan te duiden. De YEO (Youth Exchange Officer, jeugdverantwoordelijke van de club) tekent het document af als hij zelf ook overtuigd is over de gemotiveerde kandidatuur van de ouders en het engagement van de familie. Ook de basisregels van het YE programma worden uitgelegd en meegetekend.
 3. De student en de ouders helpen bij het invullen van het dossier (AF : Application Form). Het dossier moet volledig ingevuld en getekend zijn door al de betrokken personen. Het dient doorgestuurd te worden naar de verantwoordelijke van het district (voor 31 december).
 4. Het dossier van de outbond moet verder aangevuld worden met de gegevens van al de gastgezinnen en de “ School admittance “ declaratie waarin een school, “ gemakkelijk” bereikbaar vanuit de woonplaats van de verschillende gastgezinnen, verklaart een uitwisselingsstudent ( inbound) een volledig schooljaar op te nemen (liefst) als vrije leerling.
 5. De YEO van de Club zal de infosessies ingericht door het YEP comité persoonlijk bijwonen.
2 Reacties
 1. Lieze-Lotte Jacobs 2 jaar geleden

  Geachte mevrouw/heer,

  Ik ben Lieze-Lotte Jacobs, een meisje van 17 jaar. Ik woon in Bree en ik zit op school in kunstschool Genk. Nu zit ik op mijn laatste jaar, graag zou ik na mijn 6de middelbaar op uitwisseling gaan, maar ik weet niet goed hoe ik hier aan moet beginnen en ik zou graag wat info krijgen of een gesprekje houden met jullie. Ik heb contact proberen op te nemen met de rotary in Bree of in Genk maar daar krijgen we geen antwoord. Ik hoop via deze mail toch in contact te kunnen komen met jullie!

  Mvg,
  Lieze-Lotte Jacobs

 2. Smits Maud 2 jaar geleden

  Beste,

  Na contact met Jan Vandebroek (Rotary Overpelt) heb ik besloten mij kandidaat te stellen voor het YEP. Ik wil graag het PAF bestand invullen maar daar heb ik blijkbaar een paswoord voor nodig. Kan u mij een bezorgen?

  Gr,
  Maud

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

© 2016 Rotary D1630 - NL

of

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?